Bij ons heeft ieder rund een goed leven

Het werd steeds blonder op de hei

Westelbeers – Wandelaars op de Landschotse Heide kunnen van mei tot en met oktober / november oog in oog komen staan met een gezellige kudde Blonde d’Aquitaine koeien. Het verhaal van een bijzondere, jarenlange samenwerking tussen boerenfamilie Van Lieshout uit Westelbeers en slagersfamilie Smolders uit Middelbeers.

 

,,Het blijft een mooi gezicht”, constateert Brenda Smolders, bij een kleine kudde Blondes d’Aquitaines, vredig grazend op de Landschotse heide, nabij de Broekeindsedijk. De eigenaresse van Slagerij Smolders in Middelbeers is sinds 1998 hoofdafneemster bij opfok- en afmestbedrijf Van Lieshout met zo’n 120 slachtrunderen per jaar. Haar zoon Dirk werkt ook in het slagersbedrijf. ,,Je ziet het vlees al in delen op tafel”, lacht hij. Rianne van Lieshout bevestigt: ,,De koeien zijn goed in conditie door het rondtrekken over de heide en het gevarieerde menu van verschillende grassen en kruiden. Daardoor zie je de spierpartijen mooi zitten.” Brenda weer: ,,Het vlees is ook van zeer goede kwaliteit. Het middelste deel van een stooflap van deze runderen kun je zelfs als biefstuk bakken.”

De doelstellingen van slager en boer liggen opvallend dicht bij elkaar. Rianne: ,,We noemen onszelf niet biologisch, maar “logisch”. Bovendien zegt biologisch weinig over diervriendelijkheid bijvoorbeeld. Duurzaam zijn we wel overigens. Vaak zijn bedrijven gespecialiseerd in opfokken of afmesten, want dat levert meer winst op. Wij doen beide, gewoon omdat we het zo mooi vinden. Het voer, hooi, mais en kuilgras is van eigen bodem. De veearts zien we hier amper, omdat we vrijwel geen medicijnen gebruiken, maar ook omdat dit ras veel gemakkelijker kan kalven dan bijvoorbeeld een ,,dikbil”, die meestal met een keizersnee moet bevallen. We vinden het belangrijk om alles inzichtelijk en controleerbaar te houden.” Haar broer knikt instemmend: ,,In onze visie is dat verhaal heel belangrijk.”

Die inzichtelijkheid en ,,het verhaal” zijn voor Brenda in haar slagerij enkele kilometers verderop een grote plus. ,,Dit levert vlees op waar wij achter staan. Onze klanten zijn vaak wat product bewuster dan de meeste supermarktklanten. Ze stellen vragen over de herkomst van onze tartaartjes of schnitzels. Maar ook over medicijngebruik. Voor ons is het een belangrijk voordeel dat we concreet kunnen laten zien, waar het vlees vandaan komt. Als ik vlees van het slachthuis betrek is dat minder helder. Ook de zeer korte transportlijn vinden we belangrijk.” Ze besluit zonder twijfel: ,,Deze samenwerking is vanaf het begin alleen maar goed geweest.” Rianne: ,,Onze ouders moesten wat verzinnen natuurlijk, dertig jaar geleden, maar voor ons heeft het nooit als een gedwongen keuze gevoeld.”

Foto: De familie Van Lieshout, moeder Annie, zoon Dirk en dochters Anja en Rianne, en Brenda en zoon Dirk Smolders werken al jaren samen. Slager en boer delen een opvallende visie. De Blonde d’Aquitaine koeien op de Landschotse heide varen er wel bij. Geschreven door Rens van Ginneken, familie van Lieshout, familie Smolders.

 

Kijk voor meer informatie eens op www.vanlieshoutvleesvee.nl

 

 

 

Recepten

Wekelijks sturen wij een recept voor een smakelijke avondmaaltijd!